četrtek, 21. januar 2010

SPRAŠEVANJE KRISHNAMURTIJA



Kaj je za vas najbolj pomembno?

Jonas Salk, zdravnik, razvijalec cepiva proti poliomelitisu in direktor Salkovega inštituta za biološke študije v San Diegu, Kalifornija.

Krishnamurti: O čem bova govorila?

Jonas Salk: Rad bi, da mi poveste, kaj vas najbolj zanima, kaj je za vas najbolj pomembno?
K: Precej težko je to ubesediti, ali ne, toda, ko vidimo, kaj postaja svet, mislim, da mora vsakega resnega človeka skrbeti za bodočnost, za to, kaj se bo človeštvu zgodilo. Še posebej, če imamo otroke, kakšna bo njihova prihodnost. Ali bodo ponovili iste stari vzorec, ki ga človeška bitja, več ali manj, sledijo že milijone let? Ali pa se bo v njihovi duši, v njihovi celotni zavesti zgodila temeljna sprememba? To je resnično vprašanje – ne atomska vojna, ne običajna vojna – temveč, ali mora biti človek proti človeku.
JS: Seveda, prepričan sem, da imate o tem svoje mnenje.
K: Ne vem, če imam mnenje. Veliko sem opazoval, govoril z zelo veliko ljudmi, ki sem jih srečal v svojem življenju in zelo malo jih je, ki so resnično zaskrbljeni, predani odkrivanju, ali obstaja drugačen način življenja, globalna zveza, globalna medsebojna komunikacija, ne zgolj jezikovno spotikanje, ne religiozna in politična delitev in ves ta nesmisel, temveč resnično odkrivanje, če lahko živimo na tej zemlji miroljubno, ne da bi brez konca in kraja drug drugega ubijali. Mislim, da je to resničen problem s katerim se sedaj soočamo. In mislimo, da je kriza zunaj nas, toda je v nas, v naši zavesti.
JS: Torej pravite, da se sedaj soočamo s soočenjem s samimi seboj.
K: Da, s samimi seboj in našim odnosom do sveta, tako notranje kot zunanje.
JS: Torej je temeljni problem s katerim se soočamo odnos: odnos do nas samih, odnos do drugega, in morda bom šel celo tako daleč in rekel, do sveta in vesolja. V resnici smo soočeni z večnim vprašanjem smisla naših življenj.
K: Drži. Bodisi damo našemu življenju smisel intelektualno, določimo cilj in se ga trudimo doseči, kar postane tako umetno, tako nenaravno ali pa razumemo našo celotno zgradbo. Sedaj smo tako izredno tehnološko napredovali, fantastično je, kaj vse počnejo, kot veste – toda na drugem, psihološkem polju, smo se komaj premaknili. Smo, kar smo bili zadnjih ne vem koliko let.
JS: Celo do točke, da smo razvili umetno inteligenco, ne da bi spoznali, da se moramo naučiti, kako uporabiti našo lastno naravno inteligenco.
K: Gospod, ali imamo naravno inteligenco, ali smo jo uničili?
JS: Ta je prirojena in mi smo jo uničili v vsakem posamezniku, ko je prišel. Mislim, da smo rojeni z naravno inteligenco.
K: Resnično bi rad vprašal, ali smo rojeni z naravno inteligenco?
JS: Rojeni smo z zmožnostjo, s potencialom za njo, na enak način smo rojeni z zmožnostjo za jezik. Toda to moramo v teku življenjskih izkušenj vaditi, aktivirati. In zato resnično moramo razumeti, o čemur rad mislim kot, o pogojih in okoliščinah za priklic te zmožnosti.
K: Dokler smo pogojeni …
JS: Vedno smo pogojevalni, to je naša narava.
K: Toda, ali je mogoče, da končamo s pogojenostjo, ali pa se mora nadaljevati?

... NADALJEVANJE ...

Ni komentarjev: