petek, 24. oktober 2008

Kaj Iščemo


KAJ IŠČEMO?

Poglavje iz Krishnamurtijeve knjige Prva in zadnja svoboda


Kaj večina od nas išče? Kaj je to, kar vsak od nas želi? Posebno v tem nemirnem svetu, ko vsi poskušamo najti neko vrsto miru, neke vrste srečo, rešitev, je zagotovo pomembno odkriti, ali ne, kaj je tisto, kar poskušamo poiskati, kaj je tisto, kar poskušamo odkriti. Verjetno nas večina išče neke vrste srečo, neko vrsto miru; v svetu, ki ga muči nemir, vojne, prepiri, razprtije, želimo zatočišče, kjer bi lahko bil mir. Mislim, da je to tisto, kar nas večina želi. Tako iščemo, gremo od enega do drugega voditelja, od ene do druge verske organizacije, od enega do drugega učitelja.

Torej, ali iščemo srečo, ali pa iščemo neke vrste zadovoljitev in upamo, da z njo pride sreča? Med zadovoljitvijo in srečo obstaja razlika. Ali srečo lahko iščete? Morda lahko najdete zadovoljstvo, toda zagotovo ne morete najti sreče. Sreča je sekundarna; je stranski produkt nečesa drugega. Torej, preden posvetimo naše ume in srca nečemu, kar zahteva veliko resnosti, pozornosti, razmišljanja, skrbnosti, moramo odkriti, ali ne, kaj je tisto, kar iščemo; ali je to sreča, ali zadovoljitev. Bojim se, da nas večina išče zadovoljitev. Želimo čutiti zadovoljstvo, na koncu naše poti želimo odkriti občutek polnosti.

Končno, če iščemo mir, ga lahko zlahka najdemo. Lahko se slepo posvetimo neki vrsti vzroka, ideji in se tja zatečemo. To zagotovi ne reši problema. Spora ne razreši zgolj osamitev v ograjeni ideji. Torej moramo odkriti, ali ne, kaj je tisto, tako notranje kot zunanje, kar vsak od nas želi. Če si zadevo razjasnimo, nam ni potrebno iti nikamor, k nobenemu učitelju, nobeni cerkvi, nobeni organizaciji. Zato je naša težava v tem, da si moramo razjasniti, kakšni so naši nameni, ali ne? Ali si to lahko razjasnimo? In, ali ta jasnost lahko pride skozi iskanje, skozi poskušanje, da bi odkrili, kaj pravijo drugi, od najvišjega učitelja do najnižjega pridigarja v cerkvi za prvim vogalom. Ali morate zato, da bi odkrili, oditi k nekomu? Pa vendar je to tisto, kar počnemo, ali ne? Preberemo številne knjige, obiščemo mnoga srečanja in diskusije, pridružimo se različnim organizacijam in na ta način poskušamo odkriti zdravilo za spor, za bedo v naših življenjih. Ali, če vse to ne počnemo, mislimo, da smo našli; rečemo, da nas določena organizacija, določen učitelj, določena knjiga zadovolji; v tem smo našli vse, kar želimo; in v tem ostanemo kristalizirani in ograjeni.

nadaljevanje sledi ...

Ni komentarjev: