nedelja, 2. november 2008

Kaj iščemo?


...nadaljevanje poglavja Kaj iščemo iz Krishnamurtijeve knjige Prva in zadnja svoboda


Ali ne iščemo skozi vso to zmedo nekaj stalnega, nekaj trajnega, nekaj, čemur pravimo resnično, Bog, resnica, kar želite – ime ni pomembno, beseda zagotovo ni stvar. Torej, ne dovolimo se ujeti v besede. Pustimo to poklicnim lektorjem. V večini nas obstaja iskanje nečesa stalnega, ali ne, nečesa, česar se lahko oprimemo, nečesa, kar nam bo dalo jamstvo, upanje, trajno navdušenje, trajno gotovost, ker smo v sebi tako negotovi. Sebe ne poznamo. Veliko vemo o dejstvih, kaj pravijo knjige; toda mi ne vemo zase, nimamo neposredne izkušnje.

In kaj je tisto, kar imenujemo stalno? Kaj je tisto, kar iščemo, ki bo, ali za kar mi upamo, da nam bo dalo stalnost? Ali ne iščemo trajne sreče, trajne zadovoljitve, trajne gotovosti? Želimo nekaj, kar bo večno vztrajalo, kar nas bo zadovoljevalo. Če s sebe ogolimo vse besede in fraze in to dejansko pogledamo. To je tisto, kar želimo. Želimo stalen užitek, stalno zadovoljitev – ki ji pravimo resnica, Bog, ali kar hočete.

V redu, mi želimo užitek. Morda je to izraženo na zelo krut način, toda to je tisto, kar želimo – znanje, ki nam bo dalo užitek, izkušnjo, ki nam bo dala užitek, zadovoljitev, ki ne bo izginila naslednji dan. In poskušamo z različnimi zadovoljitvami in vse te izginejo; in sedaj upamo, da bomo našli popolno zadovoljitev v resničnosti, v Bogu. Zagotovo je to tisto, kar vsi iščemo, pametni in neumni, teoretik in dejanska oseba, ki se bori za nekaj. In, ali obstaja stalna zadovoljitev? Ali obstaja nekaj, kar je stalno?

Torej, če iščemo stalno zadovoljitev, ki ji rečemo Bog, ali resnica, ali karkoli hočete – ime ni pomembno – zagotovo moramo razumeti, ali ne, stvar, ki jo iščete. Ko rečete, iščem stalno srečo, - Boga, ali resnico ali, kar hočete, ali ni tako, da morate razumeti tudi stvar, ki poizveduje, raziskovalca, iskalca? Ker morda ne obstaja taka stvar, kot je stalna varnost, stalna sreča. Resnica je lahko nekaj popolnoma drugačnega, in mislim, da ona je popolnoma drugačna od tistega, kar vi vidite, kar si predstavljate, kar vi izražate.

... nadaljevanje sledi...

Ni komentarjev: