nedelja, 30. november 2008

... nadaljevanje poglavja Kaj iščemo


... nadaljevanje poglavja Kaj iščemo, iz Krishnamurtijeve knjige Prva in zadnja svoboda

Moje mnenje je, da moramo, preden se podamo na potovanje iskanja resničnosti, iskanja Boga, preden lahko delujemo, preden lahko imamo kakršenkoli odnos z drugim, ki je družba, najprej začeti razumeti sebe. Smatram, da je najresnejša oseba tisti, ki se najprej popolnoma ukvarja s tem, in ne, kako prispeti do določenega cilja, kajti, če vi in jaz ne razumeva sebe, kako lahko pri delovanju v družbi, v odnosih, v vsem, kar počneva, izpeljeva transformacijo?

In to očitno ne pomeni, da je samospoznanje nasprotno ali ločeno od odnosov. In to očitno ne pomeni poudarek na posamezniku, meni, kot nasprotju množice, kot nasprotju drugega.

Kako lahko brez poznavanja sebe, brez poznavanja svojega lastnega načina mišljenja, zakaj razmišljate na določen način, brez poznavanja ozadja vašega pogojevanja in zakaj imate določena prepričanja o umetnosti in veri, o vaši deželi in vaših sosedih, o sebi, resnično premišljujete o čemerkoli? Brez poznavanja vašega ozadja, brez poznavanja vsebine vašega mišljenja in od kod prihaja – je zagotovo vaše iskanje skrajno prazno, vaše delovanje brez pomena, ali ne? Najsi ste Američan ali Hindujec ali kakršnakoli že je vaša vera, je tudi to brez pomena.

... nadaljevanje sledi

Ni komentarjev: