ponedeljek, 12. januar 2009

Spremenimo se in svet se bo spremenil


Spraševalec: Pravite, da je človek merilo sveta in ko se bo spremenil on, bo v svetu mir. Ali vaša lastna sprememba kaže, da to drži?


KRISHNAMURTI: Vi in svet nista dve različni entiteti. Vi ste svet, ne kot ideal, temveč dejansko … ker je svet vi, s spreminjanjem sebe ustvarjate spremembo v družbi. Spraševalec namiguje, da je to, kar trdim, jalovo, ker izkoriščanja ni konec. Ali to drži? Potujem po svetu in poskušam opozoriti na resnico, ne da bi delal propagande. Propaganda je laž. Lahko reklamirate neko idejo, ne morete pa reklamirati resnice. Hodim okrog in opozarjam na resnico; na vas je, da jo prepoznate ali ne. En človek ne more spremeniti sveta, toda vi in jaz lahko skupaj spremeniva svet. Vi in jaz morava odkriti, kaj je resnica, kajti resnica je tista, ki raztopi bridkosti in bedo sveta.


Spraševalec: Zakaj izgubljate energijo s pridiganjem, namesto da bi svetu pomagali na praktičen način?


KRISHNAMURTI: S spreminjanjem sveta mislite boljšo ekonomsko ureditev, boljšo razdelitev bogastva, boljši odnos - ali, če povem to bolj surovo, vam pomagam najti boljšo službo. V svetu želite videti spremembo, vsak inteligenten človek jo želi; in vi želite metodo, s katero bi to spremembo izpeljali in me zato sprašujete, zakaj izgubljam čas s pridiganjem, namesto da bi v zvezi s tem, kaj storil. Torej, ali je to, kar dejansko počnem, izguba časa? Bila bi izguba časa, če bi predstavljal novi niz idej, s katerimi bi zamenjal staro ideologijo, stare vzorce. Namesto da pokažem tako imenovan praktični način za delovanje, življenje, za pridobivanje boljše službe, ustvarjanje boljšega sveta, ali ni bolj pomembno, da odkrijemo, katere so ovire, ki dejansko preprečujejo resnično revolucijo – ne revolucijo levih ali desnih, temveč temeljno, radikalno revolucijo, ki ne temelji na idejah. Ker, kot smo to že pretresli, ideali, prepričanja, ideologije, dogme preprečujejo delovanje.

Ni komentarjev: