četrtek, 1. maj 2008

ZAVEDANJE


Pri založbi Didakta je meseca aprila izšla Krishnamurtijeva knjiga Osvoboditev od znanega, kjer avtor na kar se da preprost in edinstven način razlaga naš čustveno miselni svet in nas s tem hkrati od njega osvobaja.

ZAVEDANJE

Poglavje iz Krishnamurtijeve knjige Nujnost spremembe.

Spraševalec: Rad bi vedel, kaj z zavedanjem mislite, ker ste velikokrat rekli, da je v resnici zavedanje tisto, o čemer učite. S poslušanjem vaših govorov in z branjem vaših knjig sem poskusil to razumeti, toda zdi se, da nisem prišel prav daleč. Vem, da to ni vadba in razumem, zakaj tako poudarjeno zavračate vse vrste vadbe, urjenja, sistemov, discipline ali rutine. Vidim važnost tega, kajti sicer to postane mehanično in na koncu tega postane um top in neumen. Če smem, bi rad z vami prav do konca raziskal to vprašanje, kaj zavedati se pomeni. Videti je, da dajete tej besedi nek poseben, globlji pomen in vendar se mi zdi, da se mi ves čas zavedamo tega, kar se dogaja. Vem, ko sem jezen, vem, ko sem žalosten in vem, ko sem srečen.

KRISHNAMURTI: Sprašujem se ali se res zavedamo jeze, žalosti, sreče? Ali pa se teh stvari zavedamo, ko so povsod? Pričnimo, kakor da o tem ne vemo popolnoma ničesar in začnimo z ničle. Ne postavljajmo nobenih trditev, dogmatičnih ali subtilnih, temveč raziščimo to vprašanje, ki bo odkrilo, če se vanj resnično poglobimo, izredno stanje, ki se ga um verjetno ni nikoli dotaknil, dimenzijo, ki ni dosegljiva površinskemu zavedanju. Začnimo s površinskim in to predelajmo.

Z našimi očmi gledamo, z našimi čuti zaznavamo stvari okrog nas – barvo cvetlice, kolibrija nad cvetlico, svetlobo tega kalifornijskega sonca, tisoče zvokov različnih kvalitet in subtilnosti, globino in višino, senco drevesa in drevo samo. Na enak način občutimo tudi svoja telesa, ki so instrumenti teh različnih vrst površinskih čutnih zaznav.

Če bi ta zaznava ostala na površinskem nivoju, sploh ne bi bilo nobene zmede. Ta cvetlica, ta mačeha, ta vrtnica so tu in to je vse, kar je na tem. Ni prednosti, ni primerjave, ni ugajanja in neugajanja, samo stvar pred nami, brez vsakega psihološkega zapletanja. Ali je vsa ta površinska čutilna zaznava ali zavedanje dokaj jasno? Z uporabo vseh naprav moderne tehnologije se lahko razširi do zvezd, v globine morij in do končnih meja znanstvenega opazovanja.

Nadaljevanje sledi ...

Ni komentarjev: